fbpx

За лекари, За пациенти, Статии и интервюта

Иновации и превенция в областта на офталмологията

Иновации и превенция в областта на офталмологията Екипът на EasyDoc се среща с Д-р Мариела Облашка, един от най-търсените офталмолози в София....

Написано от Явор Йорданов · Време за четене: 2 минути >
Офталмолог EasyDoc

Иновации и превенция в областта на офталмологията

Екипът на EasyDoc се среща с Д-р Мариела Облашка, един от най-търсените офталмолози в София. В интервюто ще научите какви са новостите в областта на офталмологията, защо е важна профилактиката на зрението от най-ранна детска възраст и още полезни съвети за нашето здраве.

Д-р Облашка, има ли изградена култура на профилактика българинът, когато става въпрос за зрението му?

За съжаление – не! Все още е нисък относителният дял на пациентите, които си правят профилактични прегледи и обичайно това са хора, които носят очила, имат хронични очни заболявания или са претърпели травми на очите.

Дистанционното записване на часове през easydoc.bg с какво допринася в ежедневната ви лекарска практика?

Записването на часове за прегледи през платформата easydoc.bg улеснява мен и момичетата на регистратурата, като ни спестява време за телефонните разговори с пациентите. Особено важни и полезни за оптимизиране на работния график  са напомнящите съобщения за запазените часове.

Какви са новостите в областта на офталмологията?

Голяма част от проучванията, които текат в момента, целят разработването на препарати за лечение на генетични заболявания като макулната дегенерация, свързана с възрастта, глаукома, ретинни дистрофии и др.

Налице са иновации и нови версии на устройствата, подпомагащи зрението при слабозрящите хора.

В практиката ни се въведоха нови технологии и устройства за заснемане на очното дъно и по-точното изчисляване на диоптъра на вътреочната леща, която се имплантира след отстраняването на катарактата. Непрекъснато се усъвършенстват и самите вътреочни лещи.

Защо е важно родителите да водят детето си на профилактичен преглед при офталмолог?

Всички рефракционни аномалии на очите: далекогледство, късогледство и астигматизъм, са наследствени. От друга страна за голяма част от очните заболявания при децата (вродено перде, глаукома, кривогледство, мързеливо око и др.) времето на нашата лекарска намеса е от водещо значение за крайния зрителен резултат. Както знаем, последният има определящо  значение за качеството на живота на детето.

Ето защо колкото по-рано установим даден очен проблем, толкова по-адекватни и успешни ще бъдем в терапевтичното си поведение. Но, за да разберем за евентуален очен проблем, децата трябва да посетят кабинета на офталмолога.

С какви проблеми се обръщат най-често пациентите към Вас?

Най-честите оплаквания на пациентите в очния кабинет са от влошена зрителна острота, главоболие, зачервяване, умора и дискомфорт в очите, наличие на подвижни мътнини или светлинни феномени в зрителното поле.

Превенцията, когато говорим за здраве, често е подценявана от българина. Какво ще посъветвате пациентите, за да се радват на добро здраве дълги години?

Ще си позволя да припомня, че профилактиката винаги е била и ще бъде по-ценна, а и по-евтина от всяко едно лечение.

Можете да запишете час при Д-р Облашка на: https://easydoc.bg/doctor/d-r-mariela-oblashka-dm-270

Кратка биография:

Д-р Мариела Облашка е специалист офталмолог в София с над 20 години опит. Извършва консултативни прегледи, диагностика и лечение на очни болести. Завършва Медицински университет Плевен през 1995 г. Своята специалност Очни болести придобива през 2000 г. През 2003 г. защитава дисертационен труд и придобива научна и образователна степен Доктор. В периода от 1995 г. до 1998 г. д-р Облашка е специализант, а от 1998 г. до 2002 г. е докторант в Очна клиника към Медицински университет Плевен. От 2001 г. до момента работи като специалист офталмолог в София.