fbpx

Статии и интервюта

Д-р Йордан Спирдонов изобрети приставка за скенер за по-прецизно определяне на стадия при рак на млечната жлеза

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от...

Написано от Явор Йорданов · Време за четене: 4 минути >

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

В България броят на диагностицираните жени с рак на гърдата продължава да се увеличава, като достига до около 3500 жени годишно.

През месец октомври – Световен месец за борба с рака на гърдата, нашият екип от EasyDoc се среща с Д-р Йордан Спирдонов, с над 24 години опит като образен диагностик, с интереси към заболяванията на ЛЧО и заболяванията на млечните жлези.

Д-р Спирдонов, Вие сте българинът, който през тази година  представи изобретената от него  приставка за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези. Разкажете ни повече за Вашата иновация и през какъв процес преминахте, за да достигнете до патентоването на изобретение, което да допринесе за по-прецизна диагностика на онкологични заболявания на млечните жлези? 

Съвременната роля на Образните диагностици (рентгенолози) е да диагностицират, биопсират и стадират  Рака на Млечната Жлеза (РМЖ). Стадият на заболяването определя терапевтичното  поведение и прогноза за всеки отделен пациент. Локорегионалното стадиране на РМЖ е първата ни задължителна стъпка. Златен стандарт е ЯМР, но възниква много голям проблем при невъзможност за неговото провеждане. Тогава прибягваме към стадиране с боди скенер – СТ. Сега стандартната позиция е по гръб, с вдигнати ръце над главата. Така сканирахме преди 4 години възрастна дама с пейсмейкър.

В тази позиция гърдите бяха деформирани с РМЖ  17 мм, който ангажира подлежащата гръдна стена – т.е. стадият е Т4.

Изразявайки съмнение, поставихме възглавници под корема и я сканирахме по лице. В новата позиция гърдите се разгънаха и с радост целият екип видя, че карциномът се бе отдалечил на 9,9 мм от гръдната стена – т.е.  реалният стадий е Т1. Така започнахме и продължихме да прилагаме вече специално изработена подходяща подложка и до днес при над 150  пациента с РМЖ. На 131 от тях доказахме, че позицията по корем /модус Спирдонов/ превъзхожда стандартната позиция по информативност, без да повишава цената и дозата на изследването. При 19 пациента направихме сравнение с ЯМР, като окончателните заключения бяха идентични – т.е. доказахме, че  сканирането в позиция модус Спирдонов върху  breast CT pad е реален заместител на  ЯМР на млечни жлези. Окончателният вариант на подложката е подадена и вече патентована  в следните страни  и региони: САЩ, Европейски съюз, Русия, Китай, Япония, Индия, Индонезия. Този факт  определя значимостта  на новосъздадената подложка 50 години след създаване на СТ.

Нова подложка Breast CT Pad за скенер на тяло, подобряваща локорегионалната диагностика при Рака на Млечната Жлеза /РМЖ/

Нова подложка Breast CT Pad за скенер на тяло, подобряваща локорегионалната диагностика при Рака на Млечната Жлеза /РМЖ/

Какво бихте посъветвал дамите, за да не откриват евентуално заболяване на млечните жлези в твърде напреднал стадий? 

Препоръките са да се самопреглеждат  след  спирането на всеки цикъл. Ако са вече в менопауза, на 1-во или 31-во число. Самопреглеждането да е в две позиции: легнала на удобен диван или легло  и права в банята. Задължително да се опипват внимателно аксилите (мишниците) и да се проверяват зърната за кръвенист или тъмен секрет. В случай че опипат или видят нещо по-различно, нека да посетят кабинет за диагностика на млечните жлези без да се бавят. Нека са регулярни в извършването на мамографиите на всеки 2 години. 

Има ли възрастова граница, при която профилактичен преглед на млечните жлези е желателен и колко често е добре да се прави скрининг за рак на гърдата?

Желателно е жените над 25 години да провеждат ежегоден профилактичен преглед, включващ задължително  ехография. След 40 годишна възраст  ехографията на млечните жлези се редува с мамография. Има разлика в проследяването на фамилно обременените жени, тези, които провеждат процедури за ин витро, както и вече оперирани дами с РМЖ. 

За какви рискови фактори и симптоми трябва да внимава всяка жена, за да се обърне на време към специалист за ранна диагностика?

Рискови фактори са фамилната обремененост, ако не е кърмила, тютюнопушене, алкохол, различни видове опиати и стимуланти, не здравословно хранене, застоял начин на живот. Ако се появят каквито и да било нови усещания или разлика при опипване на гърдите, секрет, промяна на кожата, нека се посети кабинет за диагностика. Много често жените са ми споделяли, че поводът им за посещение е не усещане, а чувство. Те казват: имам чувството, че в тази гърда нещо не е наред. 

Какво бихте посъветвал дамите, които имат съмнения за симптоматика?

Скъпи дами, доверете се на своите ръце и най-вече на своите чувства и усещания. 

Ако те Ви напомнят нещо с каквото и да било за вашите гърди, посетете своя лекар. Регулярните прегледи са ключът към запазване на здравето на нашите деца, жени, майки и баби. 

Кратка биография

Д-р Йордан Спирдонов, дм, завършва Медицински университет Плевен през 1995 г. Защитава докторска дисертация на тема “Ролята на ехографията при заболявания на големите слюнчени жлези и образования в ЛЧО” през февруари 2005 г. сам, без научен ръководител, което е прецедент в медицинските среди. Участва в много семинари и курсове по медицина у нас и в чужбина и има множество публикации. Спирдонов е съавтор на “Атлас по ултразвукова диагностика”, предназначен за специалисти, и автор на образната част на учебник за общопрактикуващи лекари. Заедно с д-р Иво Гергов от УСБАЛ по онкология София водят курса по образна диагностика на млечните жлези на лекари с придобита специалност „Образна диагностика”. Сега усилията му са насочени към ранна диагностика на рака на млечната жлеза, включващи всички образни методи, включително и ядрено-магнитен резонанс.

Можете да запазите час при Д-р Йордан Спирдонов сега на https://easydoc.bg/doctor/d-r-iordan-spirdonov-277 или да се консултирате изцяло онлайн!